Beadási határidő meghatározása helyszíni bejárás esetén

2016. május 08.

Egy elbújtatott, ám lényeges szabály az új törvényben...

Jelen bejegyzéssel a 2015. november 1-től hatályos Kbt. olyan rendelkezésére szeretném felhívni a Tisztelt Olvasók figyelmét, amelyet többszöri olvasásra is elég nehéz észrevenni az új törvényben, azonban számos közbeszerzési eljárás előkészítése során releváns rendelkezésről van szó. A jogszabályhely, amiről beszélünk: a Kbt. 52. § (2) bekezdése, amely az alábbiak szerint rendelkezik:

"Ha az ajánlatok elkészítését megelőzően a helyszín megtekintése vagy egyes iratok helyszíni megtekintése szükséges, az ajánlattételi határidőt az e törvényben előírt minimális határidőknél hosszabban kell megállapítani olyan módon, hogy valamennyi érintett gazdasági szereplő értesülhessen az ajánlat elkészítéséhez szükséges információkról."

Mindez tehát azt jelenti, hogy oda kell figyelni!

Minden olyan közbeszerzési eljárásban, ahol az ajánlatkérő helyszíni bejárást tart, a törvény szerinti minimális ajánlattételi határidőnél hosszabb időtartamot kell biztosítani az ajánlatok benyújtására!

A jogszabály nem rendelkezik arról, hogy mennyivel kell hosszabbnak kell lennie a minimális határidőnél, álláspontom szerint néhány nap bőven elegendő.

Felhívom ugyanakkor a figyelmet, hogy ez a rendelkezés nem szól a részvételi határidőről, tehát azon kétszakaszos eljárásokban, ahol a helyszín megtekintésére az ajánlattételi szakaszban kerül majd sor, ott az ajánlattételi határidőt kell a minimálisnál hosszabb időtartamban meghatározni.

Érdekes kérdés az is, hogy mi a teendő akkor, ha kétszakaszos eljárásban a részvételi szakaszban van helyszíni bejárás?

Álláspontom szerint a fenti jogszabályi rendelkezésből egyértelműen következik, hogy ezesetben is csak az ajánlattételi határidőt kell a törvény szerinti minimumnál hosszabb időtartamban meghatározni! 

 

Szerző: Támis Norbert felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

Ügyfélkapu

Jelszóemlékeztető
további híreink

Aktuális

Íme a minimális építőipari rezsióradíj 2019-es mértéke!

Íme a minimális építőipari rezsióradíj 2019-es mértéke!

2019. augusztus 21.

A tavalyihoz képest több, mint 10 %-kal emelkedett a minimális építőipari rezsióradíj, a vonatkozó rendelet 2019. augusztus 19-én lépett hatályba

bővebben
Megjelent a Közbeszerzési Értesítő Plusz 5. száma!

Megjelent a Közbeszerzési Értesítő Plusz 5. száma!

2019. május 17.

A Közbeszerzési Hatóság közzétette az idei évben bevezetett új kiadvány, a Közbeszerzési Értesítő Plusz 5. számát!

bővebben