Nemcsak a honlap az egyetlen lehetőség a Közbeszerzési Dokumentumok letöltésére!

Nemcsak a honlap az egyetlen lehetőség a Közbeszerzési Dokumentumok letöltésére!

Van néhány más, egyébként teljesen jogszerű alternatíva is az Ajánlatkérők számára a felhívásaikhoz kapcsolódó dokumentáció letöltésének biztosítására

Az új közbeszerzési törvény kapcsán alapvető változást jelentett a közbeszerzési eljárások lebonyolítása során ajánlatkérői oldalon, hogy a Közbeszerzési Dokumentumokat a 2015. november 1. után induló eljárásokban főszabály szerint már nem papír alapon illetve emailes megküldés formájában kell az érdeklődők rendelkezésére bocsátaniuk, hanem a Kbt. 39. § (1) bekezdése alapján:

“Az ajánlatkérő köteles a közbeszerzési dokumentumokat a gazdasági szereplők számára elektronikus úton, - a regisztrálási adatok megkérésének kivételével - korlátlanul és teljeskörűen, térítésmentesen hozzáférhetővé tenni.”

Azt, hogy a közbeszerzési dokumentumok rendelkezésre bocsátása milyen módon történik (például egy központi portálon, vagy az ajánlatkérő honlapján) a törvény nem tartalmazza egyelőre, azt az elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetéséig az ajánlatkérőkre bízza.

Fontos azonban, hogy az ajánlatkérő olyan megoldással éljen, amelynek alkalmazásával a közbeszerzési dokumentumokat elérő gazdasági szereplők személyét megismerheti, ami különösen az esetleges kiegészítő tájékoztatások megküldése szempontjából lehet jelentős.

A gyakorlatban jelen szabály alkalmazását több ajánlatkérő úgy próbálta megoldani, hogy a honlapját (amennyiben az nem tudta kezelni ezt a fajta elektronikus rendelkezésre bocsátást, regisztrációt stb.) fejlesztette tovább annak érdekében, hogy eljárásaiban meg tudjon felelni az új Kbt. fenti rendelkezéseinek.

 

Ehhez kapcsolódóan szeretnénk jelezni, hogy nemcsak a honlapon keresztül történő letöltési lehetőség az egyetlen jogszerű megoldás!

A törvény által támasztott követelményeknek maradéktalanul megfelel, amennyiben az ajánlatkérő Dropbox linken keresztül bocsátja rendelkezésre a Közbeszerzési Dokumentumokat, de az is, amennyiben például a Közbeszerzési Adatbázisba tölti fel a Közbeszerzési Dokumentumait.

Csak 1-1 létező példa a fentiekre:

  • Dropbox link: Fővárosi Törvényszék 2 épületének takarítási munkái – közösségi nyílt eljárás (TED azonosító: 2016/S 067-116309)
  • Közbeszerzési Adatbázis (KBA): Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) részére taxi jellegű személyszállításhoz kapcsolódó fuvarszervezési szolgáltatás nyújtása – közösségi nyílt eljárás (TED azonosító: 2016/S 057-095226)

 

Szerző: Támis Norbert felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

Aktuális

2023. november 29.
Az uniós értékhatárok emelkednek, a nemzeti értékhatárok változatlanok maradnak 2024. január 1-től
2023. augusztus 28.
Az új, közbeszerzési szakreferens képzés következő, Támis Norbert által tartott csoportja indul 2023. szeptember 19-én. A csoport biztosan indul!
2023. augusztus 25.
Újabb szereplővel bővül(t) a kormányzati központi beszerző szervek köre: megjelent a 396/2023. Korm. rendelet!
2023. augusztus 23.
Európa legelterjedtebb cégminősítője, a Dun & Bradstreet kiemelkedőnek értékelte cégünk pénzügyi stabilitását.