Nemcsak a honlap az egyetlen lehetőség a Közbeszerzési Dokumentumok letöltésére!

2016. május 18.

Van néhány más, egyébként teljesen jogszerű alternatíva is az Ajánlatkérők számára a felhívásaikhoz kapcsolódó dokumentáció letöltésének biztosítására

Az új közbeszerzési törvény kapcsán alapvető változást jelentett a közbeszerzési eljárások lebonyolítása során ajánlatkérői oldalon, hogy a Közbeszerzési Dokumentumokat a 2015. november 1. után induló eljárásokban főszabály szerint már nem papír alapon illetve emailes megküldés formájában kell az érdeklődők rendelkezésére bocsátaniuk, hanem a Kbt. 39. § (1) bekezdése alapján:

“Az ajánlatkérő köteles a közbeszerzési dokumentumokat a gazdasági szereplők számára elektronikus úton, - a regisztrálási adatok megkérésének kivételével - korlátlanul és teljeskörűen, térítésmentesen hozzáférhetővé tenni.”

Azt, hogy a közbeszerzési dokumentumok rendelkezésre bocsátása milyen módon történik (például egy központi portálon, vagy az ajánlatkérő honlapján) a törvény nem tartalmazza egyelőre, azt az elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetéséig az ajánlatkérőkre bízza.

Fontos azonban, hogy az ajánlatkérő olyan megoldással éljen, amelynek alkalmazásával a közbeszerzési dokumentumokat elérő gazdasági szereplők személyét megismerheti, ami különösen az esetleges kiegészítő tájékoztatások megküldése szempontjából lehet jelentős.

A gyakorlatban jelen szabály alkalmazását több ajánlatkérő úgy próbálta megoldani, hogy a honlapját (amennyiben az nem tudta kezelni ezt a fajta elektronikus rendelkezésre bocsátást, regisztrációt stb.) fejlesztette tovább annak érdekében, hogy eljárásaiban meg tudjon felelni az új Kbt. fenti rendelkezéseinek.

 

Ehhez kapcsolódóan szeretnénk jelezni, hogy nemcsak a honlapon keresztül történő letöltési lehetőség az egyetlen jogszerű megoldás!

A törvény által támasztott követelményeknek maradéktalanul megfelel, amennyiben az ajánlatkérő Dropbox linken keresztül bocsátja rendelkezésre a Közbeszerzési Dokumentumokat, de az is, amennyiben például a Közbeszerzési Adatbázisba tölti fel a Közbeszerzési Dokumentumait.

Csak 1-1 létező példa a fentiekre:

  • Dropbox link: Fővárosi Törvényszék 2 épületének takarítási munkái – közösségi nyílt eljárás (TED azonosító: 2016/S 067-116309)
  • Közbeszerzési Adatbázis (KBA): Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) részére taxi jellegű személyszállításhoz kapcsolódó fuvarszervezési szolgáltatás nyújtása – közösségi nyílt eljárás (TED azonosító: 2016/S 057-095226)

 

Szerző: Támis Norbert felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

Ügyfélkapu

Jelszóemlékeztető
további híreink

Aktuális

Növekvő verseny és százszázalékos átláthatóság

Növekvő verseny és százszázalékos átláthatóság

2018. január 25.

Növekvő verseny és százszázalékos átláthatóság a magyar közbeszerzési piacon

bővebben
Változtak az uniós közbeszerzési értékhatárok

Változtak az uniós közbeszerzési értékhatárok

2018. január 15.

A Közbeszerzési Hatóság Elnöke közzétette tájékoztatóját a 2018. január 1-jétől irányadó közbeszerzési értékhatárokról

bővebben