Nemcsak a honlap az egyetlen lehetőség a Közbeszerzési Dokumentumok letöltésére!

2016. május 18.

Van néhány más, egyébként teljesen jogszerű alternatíva is az Ajánlatkérők számára a felhívásaikhoz kapcsolódó dokumentáció letöltésének biztosítására

Az új közbeszerzési törvény kapcsán alapvető változást jelentett a közbeszerzési eljárások lebonyolítása során ajánlatkérői oldalon, hogy a Közbeszerzési Dokumentumokat a 2015. november 1. után induló eljárásokban főszabály szerint már nem papír alapon illetve emailes megküldés formájában kell az érdeklődők rendelkezésére bocsátaniuk, hanem a Kbt. 39. § (1) bekezdése alapján:

“Az ajánlatkérő köteles a közbeszerzési dokumentumokat a gazdasági szereplők számára elektronikus úton, - a regisztrálási adatok megkérésének kivételével - korlátlanul és teljeskörűen, térítésmentesen hozzáférhetővé tenni.”

Azt, hogy a közbeszerzési dokumentumok rendelkezésre bocsátása milyen módon történik (például egy központi portálon, vagy az ajánlatkérő honlapján) a törvény nem tartalmazza egyelőre, azt az elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetéséig az ajánlatkérőkre bízza.

Fontos azonban, hogy az ajánlatkérő olyan megoldással éljen, amelynek alkalmazásával a közbeszerzési dokumentumokat elérő gazdasági szereplők személyét megismerheti, ami különösen az esetleges kiegészítő tájékoztatások megküldése szempontjából lehet jelentős.

A gyakorlatban jelen szabály alkalmazását több ajánlatkérő úgy próbálta megoldani, hogy a honlapját (amennyiben az nem tudta kezelni ezt a fajta elektronikus rendelkezésre bocsátást, regisztrációt stb.) fejlesztette tovább annak érdekében, hogy eljárásaiban meg tudjon felelni az új Kbt. fenti rendelkezéseinek.

 

Ehhez kapcsolódóan szeretnénk jelezni, hogy nemcsak a honlapon keresztül történő letöltési lehetőség az egyetlen jogszerű megoldás!

A törvény által támasztott követelményeknek maradéktalanul megfelel, amennyiben az ajánlatkérő Dropbox linken keresztül bocsátja rendelkezésre a Közbeszerzési Dokumentumokat, de az is, amennyiben például a Közbeszerzési Adatbázisba tölti fel a Közbeszerzési Dokumentumait.

Csak 1-1 létező példa a fentiekre:

  • Dropbox link: Fővárosi Törvényszék 2 épületének takarítási munkái – közösségi nyílt eljárás (TED azonosító: 2016/S 067-116309)
  • Közbeszerzési Adatbázis (KBA): Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) részére taxi jellegű személyszállításhoz kapcsolódó fuvarszervezési szolgáltatás nyújtása – közösségi nyílt eljárás (TED azonosító: 2016/S 057-095226)

 

Szerző: Támis Norbert felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

Ügyfélkapu

Jelszóemlékeztető
további híreink

Aktuális

Íme a minimális építőipari rezsióradíj 2019-es mértéke!

Íme a minimális építőipari rezsióradíj 2019-es mértéke!

2019. augusztus 21.

A tavalyihoz képest több, mint 10 %-kal emelkedett a minimális építőipari rezsióradíj, a vonatkozó rendelet 2019. augusztus 19-én lépett hatályba

bővebben
Megjelent a Közbeszerzési Értesítő Plusz 5. száma!

Megjelent a Közbeszerzési Értesítő Plusz 5. száma!

2019. május 17.

A Közbeszerzési Hatóság közzétette az idei évben bevezetett új kiadvány, a Közbeszerzési Értesítő Plusz 5. számát!

bővebben