Nemzeti eljárásrend: fontos információk a jövő évi várható változások tükrében!

2019. december 03.
Nézze át előkészítés alatt álló közbeszerzési eljárásait, hogy ne érje meglepetés 2020. január 1-jén! A nemzeti eljárásrend várható változásai miatt már most érdemes előre gondolkodni!

2019. november 12-én benyújtásra került a T/8039-es számú törvényjavaslat az Országgyűléshez. Jelenleg a törvényjavaslat az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának eljárására vár, a Parlament oldalán elérhető információk alapján várhatóan 2019. december 11-én lesz a végszavazás.

A törvényjavaslatban több jelentős módosítás is található a jelenleg hatályos közbeszerzési szabályokhoz képest, ezek közül egyet szeretnénk most kiemelni, amely számos jogalkalmazót érinthet 2020. január 1-jétől.

A jogalkotó szándékai szerint 2020.január 1-i hatállyal eltörlésre kerül nemzeti eljárásrendben az ún. összefoglaló tájékoztatás közzétételét követő eljárásindítás, jövő évtől – a módosítási javaslat szerint – nemzeti eljárásrendben kizárólag hirdetménnyel lesznek indíthatók nemzeti eljárásrendben is a közbeszerzési eljárások. Ezen hirdetmények megjelentetési felülete a Közbeszerzési Értesítő lesz (ahogy eddig is történt a nemzeti hirdetmények esetében).

Ahogy ez a közbeszerzési törvény módosításai során általában lenni szokott, a módosítások a hatálybalépést követően megkezdett beszerzésekre alkalmazandók.

Ekörben szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a jelenlegi még hatályos közbeszerzési szabályok alapján nemzeti eljárásrendben, amennyiben az ajánlatkérő a Kbt. 113. § alapján a beszerzését összefoglaló tájékoztatást követően indítja meg, úgy a közbeszerzési eljárás megindításának dátuma nem az összefoglaló tájékoztatás EKR-ben történő közzététele, hanem az a nap, amikor az Ajánlatkérő az eljárást megindító felhívást az összefoglaló tájékoztatásra történő érdeklődés lejáratát követően közvetlenül megküldi a gazdasági szereplők részére. 

A Kbt. 113. § (1) bekezdése alapján az Ajánlatkérő az összefoglaló tájékoztatás közzétételét követően 12 hónapon belül jogosult (illetve köteles) megindítani a közbeszerzési eljárását az eljárást megindító felhívás közvetlen megküldésével.

Bejegyzésünk arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy azon összefoglaló tájékoztatások esetében, amelyek az idei évben kerültek (illetve még kerülnek) közzétételre, az Ajánlatkérőknek kizárólag 2019. december 31-ig van lehetőségük arra, hogy ezen összefoglaló tájékoztatás nyomán megindítsák „zárt körben” a közbeszerzési eljárásukat.

Mindennek az az indoka, hogy ezen eljárások esetében a megindítás időpontja az eljárást megindító felhívás közvetlen megküldésének napja, azonban a folyamatban levő Kbt. módosítás tervezete kimondja, hogy 2020. január 1-jétől nemzeti eljárásrendben a közbeszerzési eljárást hirdetménnyel KELL megindítani!

Fentiek nyomán felhívjuk a T. Ajánlatkérők szíves figyelmét, hogy mérlegeljék az idei évben közzétett összefoglaló tájékoztatásaik nyomán az érintett közbeszerzési eljárások „éles” megindítását még 2019. december 31. előtt, ellenkező esetben az összefoglaló tájékoztatásuk nyomán már nem lesz lehetőségük éles eljárás indításra az idei évben, 2020. január 1-jétől már hirdetménnyel kell megindítaniuk az eljárásukat.

Ugyanígy javasoljuk annak mérlegelését is, hogy amennyiben az Ajánlatkérő még az idei szabályok alkalmazásával szeretné a nemzeti eljárásrendbe tartozó közbeszerzési eljárását lefolytatni, úgy – tekintettel az év végi munkanapáthelyezésekre is – legkésőbb 2019. december 18-án kell közzétennie az EKR-ben az összefoglaló tájékoztását, ezesetben lesz még lehetősége 2019. december 31-én a közbeszerzési eljárásának „zárt körben”, nem hirdetménnyel történő megindítására, az általa megjelölt és az összefoglaló tájékoztásra érdeklődésüket jelző gazdasági szereplők részére.

 

Szerző: 

Támis Norbert

felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó és oktató

TARGET CONSULTING Tanácsadó Iroda

ügyvezető 

Ügyfélkapu

Jelszóemlékeztető
további híreink

Aktuális

Változás: új felületen zajlik januártól az elektronikus ügyintézés

Változás: új felületen zajlik januártól az elektronikus ügyintézés

2021. december 07.

Várhatóan 2022. január 1-jével kivezetésre kerülnek az „ÁNYK-űrlapok”

bővebben
Online szakmai workshop a Kbt. módosításokról - PÓTALKALOM!

Online szakmai workshop a Kbt. módosításokról - PÓTALKALOM!

2021. január 18.

MÉG EGY IDŐPONT! A nagy érdeklődésre tekintettel: átfogó online workshop a Target Consulting szervezésében a 2021. évi új közbeszerzési szabályokról!

bővebben
Online szakmai workshop a 2021. évi közbeszerzési szabályokról

Online szakmai workshop a 2021. évi közbeszerzési szabályokról

2020. november 29.

A nagy érdeklődésre tekintettel: átfogó online workshop a Target Consulting szervezésében a 2021. évi új közbeszerzési szabályokról!

bővebben
Megszűnik a 320-as Korm. rendelet szerinti központi ellenőrzés!

Megszűnik a 320-as Korm. rendelet szerinti központi ellenőrzés!

2020. október 30.

A rendelet 2021. január 1-től hatályát veszti, de már október 30-tól nem kezdeményezhetők új ellenőrzések.

bővebben