Összefoglaló tájékoztatás közzététele az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (gyakorlati tanácsok)

Összefoglaló tájékoztatás közzététele az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (gyakorlati tanácsok)

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben némiképp más szabályok mentén zajlik majd a nemzeti eljárásrendbe tartozó eljárások indítása, az összefoglaló tájékoztatás közzététele, az érdeklődés jelzése. Ezeket igyekeztünk összefoglalni gyakorlati szempontból a jogalkalmazók részére, a könnyebb kiigazodás érdekében.

A jelenleg hatályos jogszabályok (Kbt. illetve a 424/2017. Korm. rendelet) alapján az Ajánlatkérőknek már most, az EKR rendszer 2018.04.15-i kötelező alkalmazása előtt is lehetőségük van nemzeti eljárásrendben az összefoglaló tájékoztatásokat a Közbeszerzési Adatbázis HELYETT az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (EKR) közzétenni.

Amennnyiben egy Ajánlatkérő úgy dönt, hogy az összefoglaló tájékoztatását az EKR-ben teszi közzé, ezesetben az azt követő közbeszerzési eljárást is kötelezően az EKR-ben kell lebonyolítani.

A gazdasági szereplők számára hasznos tudnivaló, hogy az EKR-ben közzétett összefoglaló tájékoztásokra az érdeklődésüket a korábbi gyakorlattól (email / fax) eltérően az EKR rendszerben kell jelezniük az "Érdeklődés az összefoglaló tájékoztató alapján" gombra kattintással.

Ajánlatkérők számára hasznos információ a 424/2017. Korm. rendelet 20. § (11) bekezdése alapján, hogy az EKR-ben közzételre kerülő összefoglaló tájékoztatások esetében a Kbt. 113. §-át azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az Ajánlatkérő a Közbeszerzési Hatóság részére történő megküldés nélkül teszi közzé az összefoglaló tájékoztatást és ezesetben Ajánlatkérő a Közbeszerzési Hatóság értesítése nélkül az EKR-ben köteles az összefoglaló tájékoztatás közzétételét megelőzően rögzíteni, hogy mely gazdasági szereplőknek kívánja saját kezdeményezésére az eljárást megindító felhívást megküldeni (a Kbt. 113. § alapján ez minimum 3 gazdasági szereplőt jelent). 

Az EKR rendelet értelmében tehát a saját kezdeményezésre felkérni kívánt gazdasági szereplők személyéről EKR-ben közzétett összefoglaló tájékoztatások esetén NEM KELL tájékoztatni a Közbeszerzési Hatóságot, ellenben ezen gazdasági szereplők személyét rögzíteni kell az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben.

Ennek a módja:

Jelen pillanatban az EKR-ben ezen gazdasági szereplők adatait az "Előkészítő iratok" felületen dokumentum csatolással tudja megtenni az Ajánlatkérő az előkészítés során, tehát nincsen mód (egyelőre) arra, hogy az Ajánlatkérő a rendszerben regisztrált gazdasági szereplők közül rendszeren belüli kiválasztással (pipálás stb.) válassza ki a gazdasági szereplőket.

Ekörben felhívjuk ugyanakkor a figyelmet az EKR rendelet 6. § (6) bekezdésében foglaltakra, miszerint "részvételre vagy ajánlattételre csak olyan gazdasági szereplő hívható fel, amely regisztrált az EKR-ben azzal, hogy az ajánlatkérő a részvételre vagy ajánlattételre felhívni kívánt gazdasági szereplőt az EKR-en kívül előzetesen felhívhatja a regisztráció megtételére."

Fenti rendelkezések együttes értelmezése kapcsán egyértelműen azt javasoljuk az Ajánlatkérők részére, hogy mielőtt az EKR-ben rögzítenék feltöltött dokumentum formájában az ajánlattételre mindenképp felhívni kívánt gazdasági szereplők személyét, már ezen feltöltés előtt győződjenek meg arról, hogy ezen gazdasági szereplők mindegyike regisztrált-e az EKR-ben (ezt dokumentálják is, pl. printscreen formájában), és már az összefoglaló tájékoztatást is csak akkor tegyék közzé, ha a saját kezdeményezésre felhívni kívánt gazdasági szereplők mindegyike már regisztrált gazdasági szereplő az EKR-ben.

Mindennek az az oka, hogy ugyan elvileg csak az ajánlattételre felhíváshoz kellene regisztrálniuk a gazdasági szereplőknek, de az összefoglaló tájékoztatás közzététele után a saját kezdeményezésre felhívni kívánt szereplők körét már nem tudja változtatni az Ajánlatkérő, így patthelyzet alakulhat ki (ami csak az összefoglaló tájékoztatás visszavonásával lesz kezelhető), ha a megjelölt cégek az ajánlattételre felkérés pillanatáig mégsem regisztrálnak az EKR-ben. Ezt elkerülendő javasoljuk a regisztráció megkövetelését már az összefoglaló tájékoztatás közzététele előtt.

 

Szerző: 

Támis Norbert

felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó és oktató

Target Consulting Tanácsadó és Szolgáltató Iroda - ügyvezető

Aktuális

2023. november 29.
Az uniós értékhatárok emelkednek, a nemzeti értékhatárok változatlanok maradnak 2024. január 1-től
2023. augusztus 28.
Az új, közbeszerzési szakreferens képzés következő, Támis Norbert által tartott csoportja indul 2023. szeptember 19-én. A csoport biztosan indul!
2023. augusztus 25.
Újabb szereplővel bővül(t) a kormányzati központi beszerző szervek köre: megjelent a 396/2023. Korm. rendelet!
2023. augusztus 23.
Európa legelterjedtebb cégminősítője, a Dun & Bradstreet kiemelkedőnek értékelte cégünk pénzügyi stabilitását.